Skoda Off Road Tersine Mentorluk Programı; Yeni Nesil Liderlik!

Hasan Yaşar Güneş
4 min readMar 11, 2023

--

Geçtiğimiz ay Evrim Kuran liderliğinde Skoda Yüce Oto bünyesinde gerçekleştirilen Off Road tersine mentorluk programına başladık. Programda, Skoda’nın üst düzey yöneticileri ve benim gibi seçilen 16 arkadaşımla beraber tersine mentorluk süreci yürüteceğiz. Evet, tersine diyorum çünkü alışılmışın aksine bu sefer yönetici büyüklerimiz değil, yirmili yaşlardaki biz gençler mentor konumundayız.

Photo by Jon Flobrant on Unsplash

Mentor arkadaşım Aslı ile beraber Skoda’nın üst düzey yöneticilerinden Bilgi İşlem Müdürü Kamil Basmaz ile 6 aylık periyotta her ay farklı bir başlık hakkında sohbet edip, o kavrama genç bir bakış açısı getirmeye çalışacağız.

Programın verimin en üst düzeye çıkarabilmek adına 6 ay boyunca yapacağımız her bir görüşme için, kendime çıkardığım faydalı notları Medium yazılarımda sizlerle paylaşacağım. Yazılarımı kaçırmamak isterseniz, yeni makalem yayınlandığında size özel hatırlatma maili göndermem için buradaki forma mail adresinizi bırakabilirsiniz. 😊

Düz giden şeyler genelde otoritenin baskısı altında yaratıcı girişimlerden uzak ve böylece gelişemeyen yapılar oluyor. Buna karşı gelmenin en iyi yollarından biri de gün geçtikçe popülerleşen “Tersine Mentorluk” kavramı.

Ters Giden Şeylere de İhtiyaç Var!

Mentorluk kavramının genelde; yaşı büyük ve tecrübeli olan kişinin daha genç yaştaki kişilere yol göstermesi ve tecrübelerini aktarması olarak biliriz. Bunda hiç bir sakınca yok, aksine oldukça da faydalı. Genç kişilerin, daha önceden bir çok benzer olayı yaşamış, tecrübe etmiş kişinin bilgi birikiminden faydanlanmasını sağlar. Ancak gelişen teknolojiye ve yeni kavramlara da gençlerin çok daha çabuk adapte olduğu ve daha içselleştirerek günlük hayatlarında kullandıkları apaçık bir gerçek. Hal böyle olunca gençlerin, yeni gelişmelere dair hatrı sayılır bilgi birikimleri bulunuyor.

Photo by Randy Laybourne on Unsplash

İşte bu noktada, gençlerin güncel gelişmeleri ve geleceğe dair farklı perspektiflerini öğrenmek ve kurum politikalarını bu çerçevede dizayn edebilmek için vizyonu geniş kurumlar tersine mentorluk projeleri düzenleniyor. Bunlardan birini yaptıkları için de Skoda Yüce Oto’ya ayrıca teşekkür ederim.

Yazının devamında mentor olarak katıldığım, 6 ay sürecek Skoda Yüce Oto Off Road mentorluk programından bahsedeceğim.

İlk Ders; Yeni Nesil Liderlik

Mentor arkadaşım Aslı ve Skoda’nın üst düzey yöneticilerinden olan Kamil Bey ile ilk seansımızda “Yeni Nesil Liderlik” kavramından bahsettik. İlk toplantımız beklediğimin çok ötesinde olumlu dönüşlerlerle geçti. Bunun sebebi ise; Aslı ile toplantı öncesi görüşmelerimizde tanımladığımız yeni nesil liderliğin en iyi örneklerinden birinin mentimiz Kamil Bey olmasıydı. Daha doğru değerlendirme yapmak için sohbetimizde geçen bölümlerle birlikte, yeni nesil liderliğin alt başlıklarına bakmak gerekiyor:

Photo by Natalie Pedigo on Unsplash

1) Sorumluluğu Dağıtın!

Yeni nesil liderlerin en önemli özelliği görev değil, sorumluluk dağıtmaları bana göre. Çünkü bir kişiye doğrudan görevi ve nasıl yapılacağını emredici bir dille yapmasını isterseniz, karşınızdaki kişinin o işe kendisinden bir şey katmasını engellersiniz. Bir işin yapılmasında asıl önemli olan şey de, yapan kişinin kendisinden parçalar içermesi ve bu şekilde olağan kalıpların dışına çıkılarak yaratıcı işlere imza atılmasıdır.

Photo by Randy Fath on Unsplash

Ancak kişilere sorumluluk verirseniz, işin esaslarının nasıl yapılacağını ona bırakırsanız; ona güvendiğinizi gösterir ve projeyi gerçekleştirirken kendisinden bir şeyler katmasına alan tanımış olursunuz. Projeye bakış açısını katma fırsatı yaklayan biri de işi sahiplenir ve elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır. Böylece 3 şekilde fayda üretilir:

  • Projeyi veren lider, sorumluluğu ekip arkadaşıyla paylaştığı için kontrolcü bakış açısından uzaklaşır ve daha az iş yükü olur, stresi azalır.
  • Verilen işi, kendi fikirleriyle yürütme fırsatı yakalayan kişi, sevdiği tarzı seçeceğinden yaptığı işten keyif alır.
  • İşini severek yapan kişi de çok daha başarılı çıktılar üretir.

Win — Win — Win

Ekip arkadaşlarına sorumluluk verme konusunda Kamil Bey de çok güzel örneklerden bahsetti:

Yaptıkları projelerde, mutlaka tüm ekibin üzerinde uzlaştığı şekilde ilerlediklerini, çünkü fikir birliği olmazsa asıl görevi üslenecek kişilerin yaptıkları işi kendi işleri gibi sahiplenmeden yapacaklarına bunun da hem işin hem de ekip üyelerinin verimini düşüreceğinden bahsetti. Hatta bir projenin üzerinde uzlaşılamazsa, kimseyi zorlamadan uzlaşmak için ekstra süreler tanımanın faydalı olcağını da konuştuk.

2) Yeni Fikirler Geliştirilmeli

Bana göre bir ekibin asıl görevi var olan işlerin yanında yeni projeler geliştirmek ve ilerisi için hazırlık yapmaktır. Yeni nesil liderlerin ana görevlerinden biri de ekibinin yeni fikirler geliştirebilecekleri alanlar açmak olduğunu düşünüyorum. Kamil Bey, ekibindeki insanları sürekli kendisine itiraz etmeleri için motive ettiğini, çünkü ancak bu şekilde yeni fikirlerin ortaya çıkacağını ve ekipçe iyi işlere imza atabileceklerini söyledi.

Photo by Nick Fewings on Unsplash

Şüphesiz, fikrinizi söylediğinizde dikkate alınmazsa veya kaba bir dille reddedilirse bir noktadan sonra inci olan yeni fikirler, kabuklarından çıkmak istemez.

3) Fark Yaratmak Lazım

Bulunduğumuz ekiplerde fark yaratmak orada olmamızın asıl nedeni diye düşünüyorum. Bu hem kişinin kendisiyle hem de orada o kişiye fark yaratma fırsatını verecek, yeni alanlar açacak bir yeni nesil liderin görevidir. Çünkü insanın fark yaratmaya başladığını gördükçe kendine güveni artar ve daha iyi işlere imza atmak için motive olur. Kamil Bey de ekip arkadalarına sürekli neden orada olduklarını ve neler başarmak istediklerini sorduğunu söylemişti.

Photo by Fabian Blaha on Unsplash

Yeni nesil liderlik kavramı bu şekilde, hem beraber çalıştığımız kişilerin hem de hayata geçirdiğimiz projelerin verimini yükseltebilecek bir kavramdır. Onca anlatılacak şey olmasına rağmen asıl olan; insanların birbirini kırmadan, süreçleri iyileştirmek için empati yaparak adımlar atılması, projelerimizde bunları dikkate almaktan başkası değildir aslında. Biraz insan psikolojisi, biraz da empati hepsi bu kadar.

Sonraki yazılarda görüşmek üzere! ✌🏻

çokça sevgiler, 👐🏻

HYG

--

--

Hasan Yaşar Güneş

#YetGen Lideriyim aynı zamanda bir startupta #pazarlama alanında çalışıyorum. Bir de #hukuk öğrencisiyim ama o tarafa olabildiğince az değinmeye çalışacağım 😅